Dózsa

Névnapok:

Március 1.
Június 26.
December 29.
December 30.

Dózsa névnapok:
Március 1.
Június 26.
December 29.
December 30.

 

A Dózsa név eredete és jelentése
A Dózsa név egy eredetileg magyar eredetû keresztnév, melynek jelentése „nemes vezetõ” vagy „nemes uralkodó”. A név eredete a középkori magyar Dózsa család nevére vezethetõ vissza, akik a 15. században birtokos nemesi család voltak. A név késõbb elterjedt a magyar nyelvterületen, és ma már számos híres magyar ember viseli ezt a nevet.

Híres magyar emberek Dózsa névvel
– Dózsa György: A legismertebb magyar Dózsa névviselõ, aki a 16. században egy parasztfelkelést vezetett a Habsburg elleni küzdelemben.
– Dózsa Imre: A magyar hadsereg egyik legnagyobb harci bátorságú alakja, aki a 19. században szolgált, és számos dicsõséges csatában vitézkedett.
– Dózsa László: A magyar labdarúgás egyik legendás alakja, aki a 20. században játszott a Ferencváros és a magyar válogatott csapatában.
– Dózsa János: A 20. században élt magyar festõmûvész, aki a szürrealizmus egyik kiemelkedõ képviselõje volt.

Híres külföldi emberek Dózsa névvel
– Dózsa Maria: Spanyol énekesnõ és dalszövegíró, aki a 20. században vált ismertté a latin zene világában.
– Dózsa Mihály: Román politikus és író, aki a 19. században nagy hatással volt a román nemzeti identitásra és kultúrára.
– Dózsa József: Szlovák festõ és grafikus, aki a 20. században alkotott jelentõs mûveket a modern mûvészeti irányzatokban.

A név becézett formái
A Dózsa névnek számos becézett formája létezik, melyek közül a leggyakoribbak a Dózsi, Dózi, Dózso, Dózsi bácsi és Dózsi nénike.

A név számmisztikai elemzése
A Dózsa név számmisztikai elemzése szerint a 4-es számhoz kapcsolódik, mely a rendszeretetet, a stabilitást és a megbízhatóságot jelképezi. Ez a szám azt is sugallja, hogy a névviselõnek fontos az anyagi biztonság és a hagyományok tisztelete. A 4-es szám energiája segíthet a Dózsa névviselõnek a céltudatos cselekedetekben és a hosszú távú tervek megvalósításában. Ugyanakkor a számhoz kapcsolódó kihívások között szerepelhet a túlzottan merev és merev gondolkodásmód, valamint a változásokhoz való alkalmazkodás nehézsége is.

Női keresztnevek

Férfi keresztnevek