Agenor

Névnapok:

Augusztus 18.

Agenor névnapok:
Augusztus 18.

 

Agenor: A titokzatos név eredete

Agenor egy igencsak ritka és titokzatos név, amelynek eredete a görög mitológiához köthetõ. Agenor a görög mitológia szerint a föníciai királyok egyik õsének neve volt, aki több híres figura apja is volt, köztük Kadmosz, aki Theba városát alapította. A név jelentése „hõsies” vagy „bátor”, ami a föníciai kultúrában nagyon fontos értéket képviselt.

Agenor a görög mitológiában

Agenor neve elõször Homérosz Iliász címû mûvében bukkan fel, ahol megemlítik, hogy Kadmosz apja volt. Azonban Agenor nem csak egy mellékszereplõ volt a görög mitológiában, hanem saját története is volt. Agenor fia, Európa egy nap szépsége miatt elrabolták a föníciai partokról, és Krétára hurcolták. Agenor kétségbeesésében Kadmoszt küldte lánya megkeresésére, aki végül megtalálta Európát, és Théba városának alapítója lett.

Agenor név jelentése és becézett formái

Agenor név jelentése, ahogy korábban említettük, „hõsies” vagy „bátor”. A név egyéb formái, mint például Agenore, Agenorius vagy Agénor, szintén hasonló jelentéssel bírnak. Agenor becézett formái közé tartozhat még Agyi, Géza vagy Agi.

Híres magyar emberek viselik ezt a nevet

Bár Agenor egy igencsak ritka név Magyarországon, mégis találunk néhány híres magyar embert, akik ezt a keresztnevet viselik. Közülük talán a legismertebb Agenor Szolnoki, aki magyar író és mûfordító volt. Számos mûfordítása mellett saját mûvei is jelentek meg, többek között regények és versek.

Híres külföldi emberek viselik ezt a nevet

Nem csak Magyarországon, de külföldön is találunk néhány híres embert, akik Agenor névre hallgatnak. Egyikük Agenor Go³uchowski, aki lengyel politikus és diplomata volt. Hosszú évtizedekig szolgálta hazáját, és számos fontos pozíciót töltött be, köztük külügyminiszter és az Osztrák-Magyar Monarchia miniszterelnöke.

Név számmisztikai elemzése

Agenor név számmisztikai elemzése alapján 9-es számhoz kapcsolódik, ami a számok királya, a bölcsesség és a felelõsség száma. Ennek alapján Agenor nevû emberek általában bölcs, felelõsségteljes és gondoskodó személyiségek. A 9-es szám azt is jelzi, hogy ezek az emberek hajlamosak az önzetlenségre és mások segítésére.

Összességében Agenor egy izgalmas és titokzatos név, amelynek eredete a görög mitológiához köthetõ. A név jelentése és becézett formái szintén érdekesek, és számos híres ember viseli ezt a nevet, akik különféle területeken értettek el sikereket. A név számmisztikai elemzése is érdekes eredményeket mutat, és jellemzõen bölcs és felelõsségteljes személyiségekkel társítható.

Női keresztnevek

Férfi keresztnevek