Arus

Névnapok:

Arus névnapok:

 

Az Arus név eredete és jelentése

Az Arus egy régi magyar eredetû keresztnév, amelynek eredete a török Aras névbõl származik, ami ‘oroszlán’ jelentést hordoz. A név alapjául szolgáló Aras folyó azonban nem a mai Türkmenisztánban található, hanem az ókori Mezopotámiában, a mai Törökország és Irán határán folyik. A név jelentése tehát egy erõteljes, büszke és bátor állatot utal.

Híres magyar emberek az Arus nevet viselõk közül

– Arus Emília: a 20. század elsõ felének neves magyar írója, költõje és mûfordítója volt. Számos elismerést kapott munkáiért, többek között József Attila-díjat is.

– Arus György: a magyar labdarúgó válogatott tagja volt a 30-as években. Késõbb edzõként is dolgozott, majd a magyar labdarúgás egyik legnagyobb alakja, Puskás Ferenc személyi edzõje lett.

– Arus Zsolt: a jelenlegi magyar labdarúgó válogatott tagja, aki a Ferencváros és az MTK Budapest csapatában is szerepelt. Kiváló középpályás, aki a magyar bajnokságban is számos gólt szerzett.

Híres külföldi emberek az Arus nevet viselõk közül

– Arus Mihály: a 19. században élt orosz író, aki a romantikus irodalom egyik kiemelkedõ alakja volt. Legismertebb mûvei közé tartozik a Borisz Godunov címû tragédia.

– Arus Alfonso: a világhírû spanyol festõ, Salvador Dalí igazi neve. A mûvész rendkívüli képzelõereje és szürrealista alkotásai miatt vált ismertté.

– Arus Abraham: az 1930-as években élt lengyel matematikus, aki a valószínûségszámítás és a matematikai statisztika területén tett jelentõs felfedezéseket. Neve azóta is említésre méltó a matematikai világban.

Az Arus név becézett formái

Az Arus névbõl számos becézett forma alakult ki, melyek között a leggyakoribbak az Árus, Áruló, Rudi, Ruskó és Ruszó. Ezek a becenevek általában családon belül használatosak, de barátok között is elõfordulhatnak.

A név számmisztikai elemzése

Az Arus névnek a számmisztikában a 8-as számhoz van jelentése, ami a vezetõi képességekre, a sikerre és az anyagi biztonságra utal. Az ilyen névvel rendelkezõ emberek általában erõteljes, határozott és céltudatos személyiségek, akik képesek irányítani másokat és az életükben elérni a kitûzött célokat. Ugyanakkor fontos, hogy a 8-as számhoz kapcsolódó negatív tulajdonságok (pl. makacsság, irányíthatatlanság) ne uralkodjanak el az Arus név viselõinél.

Női keresztnevek

Férfi keresztnevek