Bán

Névnapok:

Február 12.
Június 5.
Augusztus 28.

Bán névnapok:
Február 12.
Június 5.
Augusztus 28.

 

A Bán név eredete és jelentése

A Bán név egy régies magyar keresztnevnek tekinthetõ, amelynek eredete bizonytalan. Egyes vélemények szerint a bán szó jelentése „õrzõ”, „védõ”, ami arra utalhat, hogy az õsi magyarok között valószínûleg fontos szerepet játszottak azok, akik ezt a nevet viselték. Mások szerint a név eredete a török „bey”, vagy a szláv „ban” szóból származik, amelyek mindkettõ a vezetõ, uralkodó jelentésû.

Híres magyar emberek a Bán névvel

A Bán névvel sok híres magyar embernek a nevét összeköthetjük, leginkább azonban a középkori Magyarországon volt elterjedt. Számos nemesi család nevében is megtalálhatjuk, mint például a Bánffy, a Bánáthy, a Bánk és a Bánóczy. A következõkben bemutatunk néhány híres magyar embert, akiknek a neve Bán.

– Bán Bánk: Az Árpád-házi királyok közül számos Bán nevet viselõ személy is volt, köztük Bán Bánk, aki III. Béla király unokatestvére volt, és aki híres hadvezérként vezette a magyar sereget a Szentföldön a negyedik keresztes hadjáratban.

– Bánk bán: Kálmán József Bánk bán a 19. századi magyar történelem egyik legfontosabb alakja volt, aki a szabadságharcban is fontos szerepet játszott. Az õ nevét viseli a budapesti Bánki Donát Mûszaki Középiskola is.

– Bánffy Miklós: A Bánffy család egyik leghíresebb tagja, aki a 20. század elején Magyarország miniszterelnöke és gróf Bánffy György unokája volt.

Híres külföldi emberek a Bán névvel

A Bán név nem csak Magyarországon, hanem számos más országban is megtalálható, így nem meglepõ, hogy számos híres külföldi embernek is ez a keresztneve. A következõkben bemutatunk néhány jelentõs külföldi Bán nevet.

– Ivan Ban: A horvát származású építész és dizájner, aki többek között részt vett a bécsi Operaház felújításában is.

– Dragana Ban: A szerb származású modell és színésznõ, aki az Egyesült Államokban ismertté vált szerepével a The Vampire Diaries sorozatban.

– Nenad Ban: A német származású vegyész, aki a Zürichi Mûszaki és Technológiai Egyetemen tanít és kutat.

A Bán név becézett formái

A Bán névnek számos becézett formája létezik, amelyek közül a leggyakoribbak a következõk:

– Báni
– Bánusz
– Báncs
– Báncsi
– Báncsik
– Báncsika
– Bánika

A Bán név számmisztikai elemzése

A számmisztikában minden betûhöz egy számot rendelünk, majd ezeket összeadjuk, hogy kiderítsük a név számmisztikai értékét. A Bán név esetében az alábbiak szerint számolhatjuk ki:

B = 2
Á = 1
N = 5

2 + 1 + 5 = 8

A Bán név számmisztikai értéke tehát 8, ami a bõség, a gazdagság és a hatalom számának tekinthetõ. Ez azt jelenti, hogy a Bán nevet viselõ emberek általában sikeresek és birtokolnak vezetõi képességeket. Emellett az 8-as szám a felelõsségvállalásra és az anyagi stabilitásra is utal, így a Bán nevû emberek nagy valószínûséggel megbízhatóak és kitartóak is lehetnek.

Női keresztnevek

Férfi keresztnevek