Bánk

Névnapok:

Március 19.

Bánk névnapok:
Március 19.

 

Bánk – A magyar eredetû név jelentése és eredete

Bánk egy magyar eredetû férfi keresztnév, melynek jelentése a „harcos”, „védelmezõ”. A név eredete a középkori magyar „bán” címbõl származik, mely a megyék vezetõjére utalt. A név jelentése tehát erõs, hatalmas vezetõt, harcos személyt takar.

A Bánk név Magyarországon viszonylag elterjedt, de nem számít túlságosan gyakori keresztnévnek. Sokszor a Bence és a Benedek nevekkel tévesztik össze, melyek hasonló hangzásúak, de teljesen más eredetûek és jelentésûek.

Bánk becézett formái: Bani, Bánusz, Bánó, Bánkó, Báni, Bánkóka.

A név számmisztikai elemzése

A Bánk név numerológiai értéke a 8-as szám, mely a hatalom és vezetõi képességek jelképe. Egy ilyen névvel született személynek erõs akaraterõvel, határozottsággal és vezetõi képességekkel rendelkezik. Azonban a 8-as szám energiája sokszor túl domináns lehet, ezért fontos, hogy a névviselõ tanulja meg egyensúlyban tartani a hatalmat és a másokkal való együttmûködést.

Híres magyar emberek névvel Bánk

– Bánk bán (13. század): A Bánk név eredete szorosan összefügg a középkori magyar „bán” címmel, melyet a megyék vezetõje viselt. Ezért a legismertebb Bánk nevû személy a 13. századi Bánk bán, aki egyik legnagyobb magyar bán volt. Õ volt a Németek ellen vívott híres muhi csata vezetõje is.

– Bánkuti János (1925-1989): Magyar színész, rendezõ, író és humorista. Legismertebb szerepeit a Magyar Televízióban játszotta, és nevéhez fûzõdik a széles körben ismert „Kérem a következõt!” címû mûsor.

– Bánkõi István (1942-2019): Magyar színész, rendezõ, színházigazgató és mûvészeti vezetõ. A Nemzeti Színház egykori igazgatója volt, és számos sikeres darabot rendezett és játszott.

– Bánkuti Gábor (1982-): Magyar labdarúgó, aki több magyar csapatban is játszott és a Gyõri ETO FC játékosaként bajnoki címet is szerzett.

Híres külföldi emberek névvel Bánk

– Bánki Donát (1859-1922): Magyar származású amerikai feltaláló, aki az elektromos motorok és generátorok területén végzett kutatásokkal vált híressé.

– Bánk József (1819-1893): Magyar származású amerikai üzletember és bankár, aki az Egyesült Államokban vált gazdag és befolyásos személlyé.

– Bánk András (1979-): Magyar származású amerikai színész, aki többek között a Jóbarátok címû sorozatban is szerepelt.

– Bánk Levente (1969-): Magyar származású ausztrál színész, aki az ausztrál televízióban és mozifilmekben játszott.

Összességében elmondható, hogy a Bánk név erõs és hatalmas jelentéssel bír, és olyan híres emberek viselték és viselik, akik szintén erõsek és befolyásosak voltak a saját területükön. A név magyar eredete és jelentése miatt is fontos szerepet játszik a magyar történelemben és kulturális életben.

Női keresztnevek

Férfi keresztnevek