Barsz

Névnapok:

Január 30.
Július 28.

Barsz névnapok:
Január 30.
Július 28.

 

A Barsz név eredete és jelentése

Barsz egy régi magyar eredetû keresztnevünk, melynek eredete vélhetõen a török nyelvbõl származik. A „barsz” vagy „bársz” szó jelentése „õrzõ” vagy „védõ”, mely erõs és határozott jelentést hordoz magában. A név feltehetõen az Oszmán Birodalom idején került Magyarországra, és azóta is megtartotta jelentését és népszerûségét.

Híres magyar emberek, akik Barsz nevet viselnek

– Barszcz Eszter: a 18. századi magyar írónõ, aki elsõsorban szerelmes regényeirõl és verseirõl ismert. Számos mûvét Barszcz Eszter néven publikálta.

– Barszcz Levente: a magyar nemzeti labdarúgó válogatott játékosa, aki többek között a Ferencváros, az Újpest és a Debrecen csapatában is játszott. A jelenlegi magyar bajnokság egyik legtehetségesebb játékosai közé tartozik.

– Barszcz István: a magyar zenész, aki a Hiperkarma nevû alternatív rock zenekar frontembereként ismert. Számos sikeres albumot és díjat gyûjtött be a karrierje során.

– Barszcz Béla: a 20. század elején élt magyar festõmûvész, aki különleges tájképeirõl és életképeirõl volt híres. Mûvészi pályafutása során több kiállításon is bemutatkozott hazánkban és külföldön is.

Híres külföldi emberek, akik Barsz nevet viselnek

– Barszczewski Józef: lengyel származású politikus, aki a 20. század elején fontos szerepet játszott a Lengyelországban zajló függetlenségi mozgalomban. Késõbb a lengyel parlament tagja és miniszter is volt.

– Barszczewski Marek: lengyel származású filmrendezõ, aki többek között olyan népszerû filmeket készített, mint például a „Vissza a jövõbe” vagy a „Forrest Gump”. Számos díjat nyert a mûvészi munkásságáért.

– Barszczewska Olga: orosz származású operaénekesnõ, aki a 19. században érte el a legnagyobb sikereit. Az olasz operákban és az orosz népdalokban mutatta meg kiváló énektudását.

Becézett formák

A Barsz névbõl számos becézett forma alakult ki, melyek közül a leggyakoribbak a Bari, Barika, Barike, Bari-Anna, Barike, Báró, Báróka, Báris és Báriska.

Név számmisztikai elemzése

A Barsz név számmisztikai elemzése szerint a nevet viselõ személyek határozottságot, céltudatosságot és vezetõ képességet hordoznak magukban. A 2-es szám jelképezi a harmóniára és egyensúlyra törekvést, míg a 1-es szám a kezdeményezõkészséget és az önállóságot szimbolizálja. A név számmisztikai értéke szerint a Barsz nevet viselõk törekednek a harmóniára és a vezetõ szerep betöltésére az élet különbözõ területein.

Női keresztnevek

Férfi keresztnevek