Bekõ

Névnapok:

Március 21.
December 29.

Bekõ névnapok:
Március 21.
December 29.

 

Bekõ: Az eredet és jelentés

A Bekõ egy régi, tradicionális magyar keresztnév, melynek eredete a középkorra nyúlik vissza. A név jelentése nem egységes, de számos elmélet létezik róla.

Egyesek szerint a Bekõ név a „béka” szóból ered, mely a név viselõjének békaformára emlékeztetõ külsõ vagy hangszínére utalhat. Mások szerint a név eredete a „bölcs” vagy „okos” jelentésû „bekö” szóból ered, mely a név viselõjének bölcsességére és éles elméjére utalhat.

A Bekõ név eredete tehát nem egyértelmû, de mindenképpen magyar eredetû és hagyományos keresztnévnek számít.

Híres magyar emberek a Bekõ nevûk közül

– Bekõ Zoltán (1892-1983): magyar festõ, grafikus, szobrász és pedagógus, aki a magyar kubizmus egyik kiemelkedõ alakja volt.
– Bekõ Balázs (1973-): magyar színész, aki számos film, sorozat és színházi szerep mellett ismertté vált a nagyközönség számára.
– Bekõ Szilárd (1986-): magyar vívó, aki bronzérmet szerzett a 2016-os olimpián.

Híres külföldi emberek a Bekõ nevûk közül

– Béla Bekõ (1894-1945): magyar származású orosz katona, aki az elsõ világháborúban és a szovjet forradalom idején tevékenykedett.
– Balázs Bekõ (1919-1999): magyar származású kanadai festõ, aki az absztrakt expresszionizmus egyik jelentõs képviselõje volt.
– György Bekõ (1930-1982): magyar származású amerikai fizikus, aki a szupravezetõ anyagok kutatásában tett jelentõs felfedezéseket.

A Bekõ név becézett formái

A Bekõ név becézett formái a kortárs magyar nyelvben elsõsorban Zoli vagy Zoltán, valamint Balázs vagy Balázska lehetnek. Régebben azonban a név becézett formái közé tartozott Zsolt, Zolti vagy Balázska is.

A név számmisztikai elemzése

A Bekõ név számmisztikai elemzése során a betûk számértékeit összeadva a számokra redukálunk. A B-E-K-Õ betûk számértékei rendre 2-5-2-6-6, így összeadva 21-et kapunk. Ezután ezt a számot ismét összeadjuk, így 2+1=3. Tehát a Bekõ név számmisztikai értéke 3.

A 3-as szám a kreativitást, kommunikációt és társas életet jelképezi, így azt mondhatjuk, hogy a Bekõ nevet viselõk általában közvetlen, szociális, szórakoztató és kreatív egyének lehetnek. Azonban a 3-as számhoz tartozik a felszínesség és a türelmetlenség is, ezért fontos, hogy a Bekõ nevû emberek figyeljenek arra, hogy az életükben is legyen egyensúly és mértékletesség.

Női keresztnevek

Férfi keresztnevek